top of page
  • EKOLAMP

Nerovné podmínky a nedodržování pravidel brzdí rozvoj systému zpětného odběru elektrozařízení v Evro


PRAHA – BRUSEL, 15. května 2019 – Na výroční konferenci asociace EucoLight, která sdružuje organizace zabývající se recyklací světelných zdrojů a svítidel, se účastníci shodli na prioritách rozvoje evropského odpadového hospodářství. Hlavními body programu bylo stanovení minimálních požadavků na rozšířenou odpovědnost výrobců, vliv otevřené působnosti Směrnice o odpadních elektrických a elektronických zařízeních na členy EucoLight a požadavek na prosazování pravidel EU.

Skupinové foto účastníků konference EucoLight 2019

Delegáti se shodli na nutnosti harmonizovat pravidla EU tak, aby stejné podmínky platily pro všechny účastníky. Je třeba zamezit vstupu nevyhovujících výrobků na evropský trh a zabránit tak situaci, kdy jsou znevýhodňovány subjekty, které dodržují právní předpisy. Mělo by být také zavedeno legislativní řešení, které by potíralo internetový prodej nevyhovujících výrobků, a to zejména těch, které nejsou zaregistrovány do žádného systému zpětného odběru.

Shoda panovala i v nutnosti vymáhání pravidel při uvádění nových výrobků na trh. Zástupce Evropské komise na konferenci řekl, že nové právní předpisy týkající se dozoru nad trhem a souladu výrobků budou definovat užitečné nástroje, které posílí postavení a kompetence vnitrostátních dozorových orgánů.

Účastníci dále zpochybnili význam ekomodulace recyklačních poplatků pro světelné zdroje. V jejich případě nedává smysl stanovovat různou výši finančních příspěvků placených výrobci v závislosti na jejich schopnosti předcházet vzniku odpadů a napomáhat tak recyklaci. Členové EucoLight došli k závěru, že podmiňující kritéria, jakými jsou opravitelnost a opakovaná použitelnost, jsou v této kategorii elektroodpadů těžko aplikovatelná. Stávající předpisy o ekodesignu jsou účinnějším způsobem, jak chování výrobců motivovat.

Asociace bude i nadále pokračovat ve spolupráci na evropské legislativě dotýkající se světelných zdrojů a osvětlení. Delegáti se dohodli na zavedení celoevropského přístupu k definici světelného zdroje v rámci Směrnice o odpadních elektrických a elektronických zařízeních.

Vítězi letošní soutěže EucoLight se staly český kolektivní systém Ekolamp a rumunský Recolamp. Ekolamp si ocenění zasloužil za využívání sociálních médií při šíření povědomí o recyklaci světelných zdrojů mezi dětmi, mládeží a rodinami.

Na konferenci bylo také zvoleno nové představenstvo asociace EucoLight. Předsedou byl opětovně zvolen Hervé Grimaud z kolektivního systému ESR (Francie).

 

O asociaci EucoLight

EucoLight je Evropská asociace organizací zabývajících se sběrem a recyklací světelných zdrojů a svítidel. Jménem svých 20 členů se angažuje ve všech záležitostech týkajících se směrnic, legislativy a standardů ovlivňujících sběr a recyklaci osvětlovacích zařízení.

Členové asociace EucoLight sbírají a recyklují celkem 80 % odpadu ze světelných zdrojů sbíraného v 19 zemích, kde působí. EucoLight je zástupcem evropských kolektivních systémů pro zpětný odběr elektrozařízení, které se specializují na zajišťování sběru a recyklace osvětlovacích zařízení a vyvíjejí úsilí, aby se oběhové hospodářství stalo realitou i v oblasti osvětlovacích zařízení.

Již od svého založení v polovině roku 2015 asociace EucoLight započala konstruktivní dialog se zúčastněnými stranami s cílem poskytnout odborné znalosti v oblasti managementu a nakládání s odpadem z osvětlovacích zařízení a podpořit pozitivní roli systémů rozšířené odpovědnosti výrobce ve společnosti i oblasti životního prostředí.

Pro více informací navštivte webové stránky asociace EucoLight www.eucolight.org, sledujte EucoLight na Twitteru @EucoLight nebo kontaktujte generálního tajemníka: Marc Guiraud (marc.guiraud@eucolight.org).

bottom of page