top of page
  • EKOLAMP

OECD doporučuje zamezit zneužívání systému zpětného odběru elektrozařízení on-line distributory

  • OECD upozornila na nedodržování zákonů souvisejících s rozšířenou odpovědností výrobců. Doporučuje proto ze zákona definovat jako výrobce všechny on-line prodejce, kteří distribuují zboží firem, jež neparticipují v systému zpětného odběru.

  • Negativní dopady obcházení zákonů se týkají přibližně 5 až 10 procent celkového trhu s elektrickými a elektronickými zařízeními v zemích sdružených v OECD.

PRAHA – BRUSEL, 1. srpna 2018 – Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ve své nedávné zprávě upozornila na nerovné podmínky v oblasti odpadového hospodářství mezi on-line prodejci a tradičními distributory. Zpráva se zaměřuje zejména na problematiku rozšířené odpovědnosti výrobců v kontextu on-line prodeje. OECD upozornila zejména na nedodržování zákonů souvisejících s rozšířenou odpovědností výrobců, zejména na tzv. free-riding, tedy vyhýbání se zákonným povinnostem ze strany některých on-line prodejců elektrozařízení.

Evropská asociace EucoLight, která se zabývá sběrem a recyklací světelných zdrojů a svítidel, závěry zprávy vítá. Zejména podporuje doporučení OECD, které má zamezit zneužívání systému zpětného odběru firmami, které prodávají zboží prostřednictvím on-line kanálů. „OECD doporučuje ze zákona definovat jako výrobce všechny on-line prodejce, kteří distribuují zboží firem, které se neúčastní systému zpětného odběru,“ říká Zuzana Adamcová, zástupkyně kolektivního systému EKOLAMP, který je členem asociace EucoLight a v ČR zajišťuje zpětný odběr a zpracování použitých osvětlovacích zařízení.

Negativní dopady se týkají 5 až 10 procent trhu

Z analýzy totiž vyplývá, že negativní dopady obcházení zákonů se týkají přibližně 5 až 10 procent celkového trhu s elektrickými a elektronickými zařízeními v zemích sdružených v OECD. Týká se to zejména malých zařízení, jakými jsou právě osvětlovací zařízení.

Marc Guiraud, generální tajemník asociace EucoLight, říká, že pro zvýšení míry recyklace a sběru je důležité podporovat mechanismy, které přimějí výrobce k zodpovědnosti za dopady jejich výrobků na životní prostředí. „Pokud se však výrobci, kteří prodávají prostřednictvím internetu, svým povinnostem vyhýbají, přenášejí tak nespravedlivou zátěž na ostatní výrobce, kteří zákonné požadavky splňují,“ dodává Zuzana Adamcová.

Navíc prodeje „načerno“, tedy nenahlášené do systému zpětného odběru, brání správnému vyhodnocení nejen míry sběru, ale i plnění cílů sběru, které jsou stanoveny na základě celkového objemu výrobků uvedených na trh.

bottom of page