top of page
  • Jan Hlaváč

Podvodníci během dovolených vydírají uživatele počítačů falešným obviněním z pirátství

  • Během dovolených roste počet případů vydírání uživatelů počítačů.

  • Podvodníci zablokují počítač smyšleným oznámením o porušení autorského práva k softwaru, filmům anebo hudbě.

  • Dožadují se zaplacení pokuty za porušení autorských práv v řádu několika tisíc korun.

  • Namísto platby podvodníkům je třeba si nechat počítač odvirovat.

PRAHA, 31. července 2017 — Protipirátská organizace BSA | The Software Alliance (dále jen BSA) varuje před podvodníky, kteří požadují tisíce korun za údajné porušení autorského práva. V posledních dnech BSA zaznamenává výrazný nárůst útoků podvodníků.

Byť se pravděpodobně jedná o různé varianty vyděračských útoků, scénář je vždy podobný: vyděrači zablokují internetový prohlížeč či počítač smyšleným oznámením o porušení autorského práva k softwaru, filmům anebo hudbě. Následně se pod hlavičkou policie či autorskoprávních organizací dožadují zaplacení pokuty za porušení autorských práv v řádu několika tisíc korun. Pokud nezaplatí, vyhrožují trestním stíháním, vyšetřováním a permanentním zablokováním počítače.

„Jedná se o jasný podvod. Autorskoprávní organizace ani policie nikdy touto formou nekomunikují. Podvodníci využívají černého svědomí lidí a vyděračské viry umisťují na stránky, odkud lze nelegální cestou stáhnout software, filmy či hudbu. Vyděračské viry umisťují také na stránky s erotickým obsahem. Počítají s tím, že se lidé leknou, že se dopustili něčeho nezákonného, a raději pár tisíc zaplatí. Nedoporučuje se podvodníkům cokoli platit, protože po zaplacení obyčejně nedojde k odstranění vyděračského viru. Namísto toho by si měli lidé nechat počítač odvirovat a příště se vyvarovat návštěv rizikových webů, které nabízejí pirátský obsah,“ říká Jan Hlaváč, zástupce autorskoprávní organizace BSA, která zastupuje významné výrobce softwaru.

INFOBOX: V případě skutečného porušování autorských práv se řeší protiprávní stav většinou písemnou komunikací adresovanou osobě, která se má takového jednání dopouštět. Případně situaci řeší přímo policie, a to osobní návštěvou nebo zasláním výzvy k vysvětlení.

„Podvodníci využívají strachu z policejního vyšetřování. V Česku se totiž za porušení autorského práva považuje již samotné stažení kopie nelegálního softwaru. I jediné stažení může vést k policejnímu stíhání. Lidé si často myslí, že pokud software pouze stahují a nesdílejí jej s ostatními uživateli, jsou právně nepostižitelní. To je ale obrovský omyl. Neznalosti navíc využívají i podvodníci,“ uzavírá Jan Hlaváč.

Během dovolených lidé více navštěvují stránky s nelegálním obsahem

BSA zaznamenává výrazný nárůst útoků podvodníků v letních měsících. „Pravděpodobně to souvisí s tím, že lidé v době dovolených jsou méně obezřetní a navštěvují i rizikové webové stránky, kde je pravděpodobnost útoku vyděračů vysoká. Patří mezi ně stránky nabízející nelegálně získaný software, filmy a hudbu či erotický obsah,“ dodává Jan Hlaváč.

Vyděračský virus může zablokovat nejen internetový prohlížeč, ale i celý počítač. Nejagresivnější jsou viry, které si uživatelé zavlečou do počítače instalací softwaru staženého z nelegálních zdrojů, například online úložišť nebo výměnných sítí. Tento malware může navíc zašifrovat a znepřístupnit data napadených počítačů. Odstranění takového agresivního viru je velmi obtížné, či dokonce nemožné.

Nejčastěji se pirátsky užívá kancelářský software a operační systémy (výrobce Microsoft), grafické a návrhářské programy (Adobe), CAD aplikace (Autodesk) či utility, například antivirové systémy (Symantec). V Česku se podle loňské analýzy užívá 33 % nelicencovaného softwaru (viz graf). Výrobci softwaru tím přicházejí ročně o tržby v hodnotě 3,6 miliardy korun.

Další informace poskytne:

Jan Hlaváč, tiskový mluvčí BSA

e-mail: jan.hlavac@mediakom.cz; mobil: 777 076 760

http://www.bsa.org

O protipirátské organizaci BSA

BSA | The Software Alliance (www.bsa.org) je přední světová asociace zabývající se prosazováním ochrany práv duševního vlastnictví v softwarovém průmyslu. Sdružuje přes sedmdesát společností, které ročně investují miliony dolarů do vytváření softwarových řešení, jež pohánějí ekonomiku a zlepšují moderní život. Prostřednictvím partnerství s orgány státní správy, orgány dohlížejícími na dodržování práv duševního vlastnictví a vzdělávacích aktivit rozšiřuje BSA horizonty digitálního světa a buduje důvěru v nové technologie, které tento svět posouvají vpřed. Tuzemskými členy BSA jsou společnosti Acronis, Adobe, Apple, Asseco Poland S.A., Autodesk, Bentley Systems, CNC, DBA Lab S.p.A., Microsoft, Siemens, Symantec, Tekla a The MathWorks.

bottom of page